Apr 13, 2015

Tanda-Tanda Bersalin - Mood is On

Assalammualaikum....Lama plak rasanya tak update Diary Makbunge ni... Alhamdulillah minggu ni masuklah 38 minggu mengandung. Perut dah beberapa hari meragam, mengeras ( mungkin Brixton Hicks). Baju dah banyak tak muat.Sendat sempit sini sana. Last week hari Khamis doktor scan doktor cakap baby dah masuk sikit. Macam-macam rasa..rasa takut, rasa nak bersalin cepat (sebab tak sabar nak jumpa baby ni).. Perasaan bercampur baur...Bisness still OPEN yea...OPEN even dalam labor room pun..hik hik hik... 

Barang-barang semua dah masuk dalam kereta, dah bersiap sedia katakan..heheh..Sabtu Ahad dari last week memang ajak husband gi window Shoping, manalatau leh cepatkan bersalin kan.. last week g IKEA, minggu ni kenkonon nak jalan-jalan kat taman, tengok-tengok petang dah hujan. Semalam je la, jalan-jalan Jusco, g DIY menhabiskan duit..hahaha.. Selain tu sejak last week sibuk search kat Internet tips, petua mudah bersalin dan juga tanda-tanda bersalin.

Walaupun ini kali ke 2 bakal bersalin, perasaan takut tu lebih dari yang pertama. 
Masa bersalin yang pertama, memang saya tak pernah search lansung tips mudah bersalin.. Masatu sibuk bekerja dan tak terpikir nak nak search tentang ni...Jom saya kongsikan tanda-tanda dah hampir bersalin yang saya baca : 

  •  kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika tinggal jauh) Kontraksi adalah tanda awal dan isyarat yang paling penting yang menunjukkan sudah sampai masa untuk bersalin. sekiranya kontraksi sudah ada, cuba perhatikan masa, tempoh dan berapa minit jarak diantaranya. Kontraksi yang sebenar berlaku secara teratur dan pada jarak yang konsisten. sekiranya ia berlaku setiap 5 min secara teratur dan semakin kerap, pergilah berjumpa dengan doktor untuk mendapat kepastian.
  •  keluar air ketuban : Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Kebanyakkan wanita langsung tidak mengalami pecah ketuban sehinggalah disaat-saat akhir proses bersalin. Yang kerapnya, doktor yang akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin.
  • keluar darah dari vagina. : Disaat awal anda bakal melahirkan, selalunya terdapat lendir pekat bercampur darah keluar dari faraj, ini kerana pintu rahim mula membuka (Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10). Ia boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. 
  • Sakit Belakang : Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil, tetapi ia juga mungkin satu tanda kelahiran. Sakit ini akan semakin kerap dan kuat dan rasa lebih teruk pada bahagian bawah belakang.
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis.
  • Keluar lendir pekat seperti gam yang lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Pengecutan otot rahim yang semakin kerap dan untuk tempoh yang lama.
  • Keluar lendir bercampur darah apabila pintu rahim mula membuka.
Selain tanda di atas, anda juga perlu ke hospital jika mengalami keluar air ketuban, pergerakan bayi menjadi kurang kerap, keluar darah atau apa saja masalah yang dialami untuk kepastian doktor.
Waktu 40 minggu adalah dikira bermula hari pertama haid terakhir sehingga tarikh jangkaan bersalin.
Namun, 90 peratus wanita didapati sudah selamat bersalin sebelum tiba tarikh terbabit, sekitar 10 hari sebelum tarikh itu.
Credit 

Doakan saya mudah dan d permudahkan segala urusan yea kawan-kawan. Maafkan segala salah dan silap.

Set Kehamilan yang Saya Amalkan bagi Memastikan Saya Bertenga Sepanjang Kehamilan ini

=======================================================

Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Apr 6, 2015

Soal Jawab GLA Complex

1.Apa itu GLA?
GLA atau nama saintifiknya dikenali sebagai Gama Linoleik Acid (GLA). Ia merupakan bahan binaan bagi prostaglandin. Apa pula prostaglandin? Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan


2. Siapa yang memerlukan GLA Complex
GLA sangat diperlukan oleh semua kaum wanita samada yang telah berkahwin atau tidak
GLA membantu golongan wanita yang menghidap Pre Menstrual Syndrom atau PMS.
GLA sangat membantu pengidap arthritis rheumatoid dan eczema dan mereka yang menghadapi masalah kencing manis serta mereka yang bimbang dengan lebihan berat badan.

3. Perbezaan English Primrose Oil vs. Borage Oil (GLA Complex Shaklee)
EPO atau English Primrose Oil, dibuat dari sejenis bunga bernama English Primrose, sekian lama digunakan untuk menyelesaikan masalah wanita dan sakit sendi. Hinggakan nama EPO disalah-sangka sebagai nutrien macam DHA, EPA, etc. EPO sebenarnya minyak dari bunga english primrose.
Dalam minyak english primrose ni mengandungi GLA (gamma-linolenic acid) dan minyak inilah yang berguna untuk selesaikan beberapa masalah tersebut. GLA ini juga terkandung dalam bunga borage yang digunakan sebagai bahan utama dalam GLA Complex Shaklee.Perbezaan antara EPO dengan borage oil? Borage oil mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO.

4. Manfaat Utama GLA
Kelikatan GLA yang lebih tinggi terbukti lebih baik untuk membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti :

  • Mengawal Paras Hormon
  • PMS -Mengurangkan Sakit Sengugut
  • Meningkatkan Kesuburan
  • Arthritis
  • Ekzema
  • Kulit Cantik
  • Bermanfaat dalam rawatan pembesaran kelenjar prostat dan endropos
5. GLA complex membantu MENINGKATKAN KESUBURAN.
☑ suplemen wajib untuk wanita yang sedang berusaha untuk hamil
☑ membantu mengatasi kitar haid yang tidak teratur dan masalah senggugut yang kerap dialami sewaktu pre-menstrual
☑ membantu mengawal dan mengatur ketidakseimbangan hormon wanita sebagai langkah utama untuk menggalakkan kesuburan
☑ boleh membantu mengucutkan cyst dalam rahim wanita yang boleh menghalang pross kehamilan
☑ GLA Complex juga membantu tubuh menghasilkan "cecair" untuk memerangkap sperma terus hidup sehingga 5 hari dalam tiub fallapio


6. Pengambilan 1 Botol GLA Complex tahan untuk berapa bulan?
1-2 bulan


7. Adakah Shaklee pernah mempunyai penarikan balik Produk?
Tidak. Shaklee tidak pernah mempunyai penarikan balik produk dalam sejarah 58 tahun perniagaannya.

8 . Dimanakah saya boleh dapatkan GLA Complex Shaklee?
Hubungi saya Dahlia binti Ayob sms.call.whatsaap 0193854667 ; ID Shaklee 0193854667

=======================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Apr 2, 2015

Promosi Shaklee April 2015

Assalammualaikum dan Morning Semua... Promo Shakee Best Bulan ni... Bukan 1 tapi 5 Promo? Vavavaaaaa....Cinch Cafe Latte, Cinch Chocolate, GLA, Lecitin, DTX, VitaleaKid.. Banyaknyer...Rebutlah peluang anda membeli semasa Promosi, harga menarik dari kami menanti anda.


LECITHIN
  • Beli 6 dapat 7
  • TwinPack diskaun 5% 
  • 180 kapsul
  • Harga Runcit RM55.65 (Hubungi saya untuk harga istimewa)
  • Lecithin :  
    Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya. 

GLA COMPLEX

  • Beli 6 dapat 7
  • TwinPack diskaun 5% 
  • 60 gel lembut
  • Harga Runcit RM96.73 (Hubungi saya untuk harga istimewa)
  • Faedah dan Kebaikkan GLA Complex membantu :


  • ♥ Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid

    ♥ Membantu meningkatkan kesuburan

    ♥ Melegakan PMS (sindrom pra-haid)

    ♥ Membantu dalam menangani menopus

    ♥ Menguatkan kuku dan rambut

    ♥ Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri

    ♥ Membantu menangai ekzema

    ♥ Melegakan simptom akibat artritis reumatoid

    ♥ Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri

    ♥ Menguatkan imuniti tubuh

    ♥ Memperlahankan proses penuaan

    ♥ Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung

    ♥ Mengawal kencing manis dan darah tinggi

    ♥ Mengawal kolesterol

    ♥ Untuk fungsi saraf

DTX COMPLEX
  • Beli 3 dapat 4
  • 90 kaplet
  • Harga Runcit rm164.30 (Hubungi saya untuk harga istimewa)
  • Shaklee DTX™ Complex mengandungi campuran proprietari pelbagai ekstrak aktif daripada milk thistle, schizandra, dandelion, cendawan reishi, kunyit dan articok. Digunakan secara tradisional sebagai tonik hati*

CINCH SHAKE MIX
  • Beli 3 percuma 1 (perisa Chocolate dan Cafe Latte sahaja)
  • 15 servings
  • Harga Runcit RM183.38 (Hubungi saya untuk harga istimewa)
  • Cinch - Diperkaya dengan Leusina yang 
    • Mambuatkan kita Rasa kenyang
    • Mengekalkan tisu otot semasa anda menurunkan berat badan
    • Meningkatkan ‘Thermogenesis
==============================================================

=======================================================


Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Apr 1, 2015

Air Halus dengan Penapis Air Shaklee



Assalammualaikum...Hari ini nak share pengalaman Pengguna Water Pitcher ni..Penapis Air Portable dari Shaklee. Sebelum tu jom tengok keistemewaan Water Pitcher Shaklee

Istimewanya Water Pitcher ni?

  • Ringan, mudah dibawa ke mana-mana sahaja.
  • Cara pemasangannya ringkas.
  • Jimat masa dan tenaga.
  • Tidak perlu penyelenggaraan untuk membersihkan 'filter'. Cukup 303 liter atau 80 gelen, filter, hanya perlu ditukar kepada 'filter' yang baru. Filter ni sangat mampu milik.
  • Rasa airnya sangat segar dan air yang ditapis oleh penapis comel ini jugak sangat jernih. Setanding dengan penapis air yang berharga beribu-ribu ringgit tu...jimat pun jimat.
  • Sangat mudah digunakan. Hanya tuangkan air ke dalam jag, tunggu sehingga selesai ditapis, kemudian sedia untuk diminum

Mak Yanti kata air penapis ni..halus jer...Itu mak Yanti kata la...

Pengalaman sendiri pulak, customer  baru jer  feedback tentang Water Pitcher tu...Setiap minggu mesti beli air mineral berkotak kotak untuk anak dia yang duduk kat asrama katanya..air kotor ...cer kira berapa harga sekotak air mineral..tu kalau dia beli sekotak kan..Sekarang dengan water pitcher..tak perlu beli lagi air mineral..tuang dalam botol..terus hantar ke anak. Customer I kata..rasa sedap airnya...beza rasanya dengan paip biasa...

Bak kata ada satu Iklan kat TV dulu...Manis-manis gitu.. ;-) Pak Sedara yang pakai dah sebulan pun cakap rasanya air yang di tapis ni halus beza dengan air paip.

Sesuai sangatlah pada yang selalu amik air tangkai/ doa dari Ustaz-ustaz dah tak payah masak..  
Yer..kalau memang ada Performance Drink, bila bancuh dengan Air dari Pitcher ni memang berbeza sebab Performance Drink nye tak berketul-ketul.. Ni saya dah try dah. Confirmed

=======================================================

Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning