Feb 17, 2015

HB Rendah tiada lagi - 3 Testimoni

HB Rendah kesan kepada  bayi dalam kandungan:
1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang jantung bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. Jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

HB Rendah , Kesan kepada IBU
  • Cepat letih, 
  • Mengalami sesak nafas
  • Pening-pening 
  • Rasa nak pitam 
  • Jantung bergerak laju
  • Rasa berdebar-berdebar
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hari ini saya nak 3 Testimoni bebas HB Rendah semasa Hamil

Testimoni 1 :Puan Syikin Yazid
Salam semua..Sy just nak share.. sy tgh pregnant (36 week) anak ke 3 n due on 11/11.. Masa sy check-up 20/9, HB sy low..10 je.. then, sy start ambik Vitalea pd 22/9 till today.. so, arini ada check-up & dktr ckp HB dah naik 12.Alhamdulillah...hepi sgt!!Ni adalah produk Shaklee pertama yg sy cuba..n akan ada next produk Shaklee yg akan sy ambil plak pas nie..

Testimoni 2 : Puan Aini

Testimoni 3 : Puan Aini

Apakah yang di cadangkan kepada yang mengalami masalah HB Rendah / HB Low ini? 

1. Vitalea Shaklee Mengandungi zat bei yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel.
2. Sustained Released Vita-C Membantu penyerapan vitamin b12 dan zat besi.

Vitamin untuk Ibu Mengandung : Click Sini
=======================================================
 Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kem
Share:
Post a Comment