Feb 27, 2015

100% Luka Bedah Pulih Selepas 2 minggu

Assalammualaikum Semua..Hari ni cerita kisah abang sendiri..Bangah.Bangah ada masalah masalah Slip Disc dan buat pembedahan baru-baru ni untuk masukkan silikon kat belakang dia tu. Bukan nak cerita pasal Slip Disc, tapi nak kongsikan kisah MENARIK, pengalaman selepas pembedahan.Selepas pembedahan Bangah mengambil pati ikan haruan dan jeli gamat sebagai suplemen untuk pemulihan.
Sayangnya, sebulan selepas menjalani pembedahan itu, jahitannya tak jugak kering-kering dan bernanah pulak tu..doktor melakukan pembedahan lagi sekali sebab nak buang nanah-nanah tadi.
Selepas second pembedahan dia FULLY mengambil VIVIX sebagai suplemen untuk pemulihan  tanpa Jeli Gamat. Bangah start makan hari ke 2 selepas pembedahan. Dia mengambil sebanyak 2 sudu besar sehari, MENAKJUBKAN didapati hasilnya dalam masa 1 minggu sahaja 70% jahitan dah boleh di buka dan 2 minggu lepas tu 100% dah kering dan cantik. 
Alhamdulillah semuanya dengan Izin Allah.
Tak cuba tak tahu..dah cuba for sure jatuh cinta..Insya Allah.Macam mana laa tak jatuh cinta ngn Vivix..

Nak Cantik, Nak Sihat ....Memang Vivix jawapannya ❤❤

Segalanya tentang Vivix di sini : Click Sini

=================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 26, 2015

Performance Drink ku di Musim Panas....

Dah sampai pun Performance Drink untuk diri sendiri......Musim musim kemarau ni..untuk elak dehidrasi eloklah minum banyak air kosong dan Performance Drink ni..tanpa gas..dan semestinya ianya semulajadi..bancuh dengan air sejuk..dah siap untuk di minum..Hilang rasa lesu dan haus...Alhamdulillah...

======================================================= 
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 24, 2015

MUSIM PANAS MELANDA - KEMPEN 1 Rumah 1 Performance Drink

Assalammualaikum Semua...Pepagi lagi dah rasa panas...macam dah ada matahari kat luar sana...duduk dalam rumah pun dah terasa bahangnya.. mcam mana la yang bekerja kat luar di bawah matahari tu kan...Saya nak share di sini, suplemen yang dapat membantu anda semasa musim panas ni...


Suplemen yang dapat membantu anda semasa musim panas ini ialah Performance Drink : 
♡ Performance Drink TERBUKTI secara klinikal dapat menyokong tahap hidrasi lebih cepat berbanding air.
♡Performance Drink SATU-SATUNYA Minumam hidrasi yg mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama lain
DI JAMIN Tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis atau sebarang bahan pengawet tambahan.

MENARIKNYA Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.
♡ TERBUKTI secara klinikal:Ujian makmal terhadap atlet dengan pencapaian cemerlang menunjukkan yang Performance Shaklee dapat mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi, memelihara tahap gula dalam darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina

Saya nak kongsikan Tips dan amalan yang perlu dilakukan semasa musim cuaca panas ialah yang saya baca di Facebook Kementerian Kesihatan. 

  • Banyakkan minum air tanpa mengira tahap aktiviti kita
  • Minum minuman isotonik kerana minuman ini boleh mengantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh
  • Lebihkan masa berada di dalam rumah atau bangunan.Hadkan aktiviti luar anda. Jika perlu keluar, disarankan tidak keluar pada waktu cahasa matahari terik (pukul 11 pagi hingga 3 pm). 
  • Bagi ibubapa bayi baru lahir yang mengalami jaundis, jika mahu mendapatkan pancaran matahari untuk mengurangkan jaundis – disarankan untuk melakukannya sebelum pukul 10 pagi dan menyusukan bayi lebih banyak untuk mengelakkan dehidrasi.
  • Mandi atau buka kipas angin atau pendingin hawa untuk menyejukkan badan
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna terang dan longgar
  • Sewajarnya pakai pakaian yang dibuat daripada 100% kain kapas
  • Pakai topi atau payung untuk mengelak daripada pancaran haba terus ke badan kita.
  • Pakai losyen pelindung suria (sun screen) yang melindungi kulit dari pancaran cahaya UVA dan UVB (seeloknya lebih dari SPF 30 ke atas)
  • Kurangkan minum minuman yang berkafein, alkohol atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi
  • Tidak duduk di dalam kenderaan yang bertutup tanpa pendingin udara. Jangan tinggalkan warga tua atau kanak-kanak didalam kenderaan bawah terik matahari walaupun sebentar.
  • Jika mahu bersenam, disarankan untuk bersenam di kawasan redup atau dalam bangunan. Atlit yang bersukan dalam cuaca panas perlu memastikan mereka minum lebih daripada kebiasaan
  • Bagi kaum ibu yang mempunyai bayi dan kanak-kanak kecil, disarankan memantau anak-anak supaya tidak bermain di bawah panas terik, tidak memakaikan pakaian berlapis-lapis atau membendung bayi dengan kain tebal

======================================================= 
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 23, 2015

Ruam Susu dah Makin Hilang

Assalammualaikum Semua...

Ni gambar baby customer saya..last week mama baby call nak cuba Herbal Blend untuk ruam susu kt muka anak dia yang agak teruk dan merah-merah tgok gambar tu..Kesian baby mesti gatal merenyam tu kan..
Mama baby cakap dah macam-macam cream cuba dan dah jumpa doktor dah pun..
Semalam saya follow up la mama baby...Nak tengok perkembangan baby selepas gunakan Herbal Blend ni..
Hasilnya..Alhamdulillah selepas 6 hari guna Herbal Blend ada perubahan...kulit dah tak merah-merah dah..Mesti baby pun selesa tu..
Semoga baby lebih selesa dan kulit makin cantik lepas ni..



======================================================= 
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 18, 2015

Testimoni Menarik Penapis Air Shaklee - Water Pitcher

Assalammualaikum Semua...Shaklee ni bukan semata-mata jual Suplemen jer tau..ha..penapis air pun hado. Hari ni saya nak share testimoni pengguna Water Picther Sendiri. Sebelum saya share tentang Penapis Air Shaklee anda bolehlah lihat pengenalan Water Pithcer DI SINI yang pernah saya post dulu.

Jom tengok apa Istimenya Water Pitcher ni? 
  • Ringan, mudah dibawa ke mana-mana sahaja.
  • Cara pemasangannya ringkas.
  • Jimat masa dan tenaga.
  • Tidak perlu penyelenggaraan untuk membersihkan 'filter'. Cukup 303 liter atau 80 gelen, filter, hanya perlu ditukar kepada 'filter' yang baru. Filter ni sangat mampu milik.
  • Rasa airnya sangat segar dan air yang ditapis oleh penapis comel ini jugak sangat jernih. Setanding dengan penapis air yang berharga beribu-ribu ringgit tu...jimat pun jimat.
  • Sangat mudah digunakan. Hanya tuangkan air ke dalam jag, tunggu sehingga selesai ditapis, kemudian sedia untuk diminum
HARGAnya? Bukan RM2000, Bukan RM1000, Bukan RM500. 

Testimoni :
Ha dah tak perlu beli Air Mineral RM1.10, dah tak payah nak beli filter beribu-ribu.
Apalagi? Jom bertukar kepada yang lebih JIMAT, SELAMAT dan MESRA ALAM

======================================================= 
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 17, 2015

8 Tips Meningkatkan HB semasa mengandung

Assalammualaikum Semua, HB Low/HB Rendah sangat-sangat merunsingkan lagi-lagi bila tahu kesan-kesan kepada bayi dan kepada diri kita sendiri. Saya pun mengalami masalah yang sama, terutamanya masa tengah-tengah mabuk teruk haritu. Makan je muntah, makan vitamin yang ada IRON lagi la muntah. Tapi Alhamdulillah dah 30 minggu dah sekarang HB dah makin cantik dah nampaknya. Nak tahu tips-tipsnya? Meh baca sini.

  1. Makan jambu batu sebab kaya dengan zat besi, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, fosforus, kalsium, natriumprotien, serat, asid nikotinik, asid pantotenik dan pottasium. 
  2. Makanan laut seperti kerang atau ikan bilis 
  3. 10 Buah yang Tinggi Iron
  4. Daging Merah, Bayam, Telur, Brokoli, Kacang, Kentang
  5. Ambil vitamin C bersama-sama makanan yang tinggi zat besi.Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi dengan lebih baik. 
  6. Elakkan makanan yang tinggi kalsium apabila memakan makanan yang kaya dengan zat besi.Kalsium boleh mengurangkan penyerapan zat besi di dalam badan. 
  7. Elakkan pengambilan kafein. 
  8. Makan yang di atas tu saya makan, tapi setiap hari saya makan Vita-Lea Shaklee bersama-sama SR Vita C. Alhamdulillah, HB dah makin cantik dah. 
======================================================= 
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

HB Rendah tiada lagi - 3 Testimoni

HB Rendah kesan kepada  bayi dalam kandungan:
1. Kandungan kurang dari 5 bln (<20 minggu)
Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis i.e pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak, dan anggota2 lain. Jika darah kurang pekat (<11g/dl), jika jantung tidak terbentuk dgn sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (tiada kaki & tangan dgn sempurna). Jika bayi sempurna sifat tetapi darah cair akan melambatkan pembentukan otak bayi, mungkin bayi akan selamat di lahirkan tetapi kurang pandai.

2. Kandungan 5 bulan ke 7 bulan (20-28minggu)
Ketika ini bayi kita telah sempurna pembentukan sifat dan anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang jantung bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya bayi boleh mati dalam kandungan.

3. Kandungan 7 bulan ke atas(28-40 minggu)
Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung pada kepekatan darah (Hb). Jika Hb terlalu cair/rendah (<9g/dl), jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. Jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain dapat sedikit, bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

HB Rendah , Kesan kepada IBU
  • Cepat letih, 
  • Mengalami sesak nafas
  • Pening-pening 
  • Rasa nak pitam 
  • Jantung bergerak laju
  • Rasa berdebar-berdebar
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hari ini saya nak 3 Testimoni bebas HB Rendah semasa Hamil

Testimoni 1 :Puan Syikin Yazid
Salam semua..Sy just nak share.. sy tgh pregnant (36 week) anak ke 3 n due on 11/11.. Masa sy check-up 20/9, HB sy low..10 je.. then, sy start ambik Vitalea pd 22/9 till today.. so, arini ada check-up & dktr ckp HB dah naik 12.Alhamdulillah...hepi sgt!!Ni adalah produk Shaklee pertama yg sy cuba..n akan ada next produk Shaklee yg akan sy ambil plak pas nie..

Testimoni 2 : Puan Aini

Testimoni 3 : Puan Aini

Apakah yang di cadangkan kepada yang mengalami masalah HB Rendah / HB Low ini? 

1. Vitalea Shaklee Mengandungi zat bei yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel.
2. Sustained Released Vita-C Membantu penyerapan vitamin b12 dan zat besi.

Vitamin untuk Ibu Mengandung : Click Sini
=======================================================
 Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kem

Feb 16, 2015

Tahukah Anda - 800 juta dilaburkan?

Hari ini nak share fakta tentang Syarikat Shaklee pula. Salah satu fakta tentang Shaklee. Shaklee melaburkan sebanyak USD250 juta (dianggarkan bersamaan RM800 juta) untuk ujian klinikal, kajian dan pembangunan R&D. Ye Shaklee melaburkan sebanyak itu untuk memastikan produknya di jamin SELAMAT, MESRA ALAM dan BERKESAN.
Tahukah anda? Sebenarnya di Malaysia, suplemen atau makanan tambahan tidak diwajibkan melalui ujian klinikal. Hanya ubat wajib buat ujian klinikal. Sebab itu kebanyakan pengeluar suplemen tidak melakukan ujian klinikal ini disebabkan kosnya yang sangat tinggi.

=================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 15, 2015

Ibu Hamil dan Berpantang Sembelit - 4 Testimoni

Sembelit semasa hamil dan berpantang sangat mengerikan, Alhamdulillah saya tidak pernah mengalaminya, tapi ramai di kalangan kita mengalaminya. Sehinggakan ada yang yang buasir pula dan serik untuk hamil lagi.

Sembelit adalah masalah biasa semasa kehamilan. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Salah satu punca ialah peningkatan hormon progesteron yang memperlahankan pergerakan makanan melalui salur penghadaman, ini menjadikan ibu hamil sukar membuang air besar. Tekanan pada rahim yang semakin membesar ke atas rektum juga salah satu punca sembelit.
Selain daripada itu, sembelit boleh terjadi dari pengambilan supplement zat besi dan menyebabkan najis berwarna hitam. Tetapi itu bukan bermakna ibu hamil harus berhenti daripada mengambil zat besi. Zat besi sangat penting untuk membawa oksigen di dalam darah kepada bayi sepanjang kehamilan.
Diet bagi ibu hamil juga perlu diambil berat. Ibu hamil perlu mengelakkan pengambilan makanan yang pedas dan makanan fastfood. Makanan-makanan ini boleh menyebabkan najis menjadi keras kerana ia tidak mempunyai serat yang mengandungi air. Najis yang keras menyebabkan sembelit terjadi.
Testimoni  1 : Puan Jacky 

Sembelit selepas operation melahirkan anak pertama memang mimpi ngeri bagi saya..xsanggup rasanya menahan luka belahan di perut bila ke toilet..

2 hari lepas saya selamat melahirkan anak kedua saya. Baby kali ni memang saya x tinggal 2-4 biji Ostematrix sebelum tidur..Belajar dari pengalaman sebab kali ni pon c-sec.

Hasilnya Alhamdulillah.. tiada lagi mimpi ngeri.. Pagi ni dah selamat buang air besar dan tiada sembelit langsung. Semuanya smooth sahaja..syukur sangat..

Ostematrix membantu melembutkan najis di samping menggalakkan susu badan dan menghilangkan sakit pinggang ibu berpantang..

Saya amalkan Ostematrix sejak awal mengandung lagi, memang xde cramp kaki sampai akhir pregnancy walaupun baby saya lahir besar..Alhamdulillah, Biiznillah..

Testimoni 2 : Puan Siti Hawa
Am in love with OSTEMATRIX ..Hihi. Ibu pregnant mmg selalu ada mslh sembelit. Last week perut sy punye schedule mcm x tentu hala je. Sedih skit sbb x leh nak membuang.2 hari amalkan OSTEMATRIX. Alhamdulillah..perutku kembali okSambil2 kuatkan tulang n gigi..dpt gak khasiat lain.

Testimoni 3 : Puan Nurul
salam..nk share sikit..hari ne dah 3hari ambik suplement vit-c,vita-lea dgn ostematrix..
Dh 2 hri rasa mcm sng sgt bgun pgi.slalu pas bgun cmfrim tido blik..ne rasa segar je..
Pastu smlm pertama kali rasa puas sgt2 dlm pembuangan air besar...hehhe..suke2... smile emoticon
sy adalah preggy mummy yg slalu sembelit.. ^__^v

Testimoni 4: 

Bagaimana Ostematrix membantu Sembelit : 
Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium, vitamin D, zinc, boron, manganes dan kuprum. Magnesium yang terkandung didalam ostematrix membantu untuk melembutkan najis. Ini dapat mengatasi masalah sembelit bagi ibu hamil. Nutrien-nutrien yang terkandung dalam ostematrix dapat mengoptimumkan penyerapan oleh tubuh badan. 
Pengambilan kalsium dan magnesium dalam kuantiti yang betul dapat mencegah atau melegakan sembelit dan menyokong kesihatan usus.
Di dalam kolon, kalsium menyerap lebihan hempedu dan lemak yang terurai membentuk sabun tidak larut dan dikeluarkan bersama-sama najis. 
Magnesium, bersifat menyerap air, membantu mencegah sembelit dengan cara merehatkan dinding usus apabila ibu hamil berada di bawah tekanan atau merasa bimbang. Magnesium membantu menormalkan ketegangan pada dinding kolon dan membolehkan tindakan peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak ke dalam usus). 
Set Berpantang - Click Sini
Set Mengandung - Click Sini
 ===============================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 13, 2015

Sakit Tekak dan Selsema Tanpa Antibiotik

Asyik cerita pasal produk je kan....hari ni nak share testimoni pula. Seorang ibu yang masih menyusukan anak dan nak elak dari mengambil sebarang antibiotik semasa di jangkati sakit tekak yang agak teruk..sampai katanya nak telan air liur pun tak boleh. Ikuti testimoni Puan Lia: 

"Nak kongsi tips untuk ibu menyusu elak ambil antibiotik. Gini citenya.. Dua hari lepas saya sakit tekak yang teruk sangat.. sampai nak telan air liur pun perit rasanya.. huhu.. tidur malam tak lena.. pastu hidung pun dah start selsema, runny nose.. huhu.. msa tu saya tau dah, kena makan Garlic sebab Garlic ialah antibiotik semulajadi untuk tubuh badan. Bila tekak perit dan sakit petanda ada kuman kat tekak tu. Kalo pegi jumpa doktor, sah-sah doktor bagi antibiotik. Saya tak suka makan antibiotik, tambahan sekarang ni saya masih menyusukan Yusuf. Bila makan antibiotik, susu akan drop serta-merta. Itu yang saya tak suka. Jadinya hari Isnin tu saya dah start amik Garlic sehari 4 biji dan Vitamin C 6biji sehari. Pastu minum air kosong banyak-banyak. Sehari 4 liter saya minum. Sukat sendiri guna botol tupperware.hihi.. pastu semalam, hari Selasa bangun pagi tekak dah tak sakit! Ya Allah! terima kasih! Lega sangatttt..! Cuma selsema masih ada lagi sampai harini.. In Shaa Allah, saya akan konsisten 6 biji sehari.. lepas 2-3 hari lagi oklah selsema ni hilang.. "


Hebatnya Garlic Complex ni kan.....Susu pun tak drop bagi ibu yang menyusu. Harga sebotol pun tak lah mahal orang kata mampu milik la..


 ===============================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 12, 2015

Rawatan Jangkitan Kulat - Candida, Keputihan Semasa Hamil

Keputihan semasa hamil sangat merimaskan..sangat-sangat merimaskan. Rasa memang tidak selesa. Jangan ambil mudah dengan masalah keputihan semasa hamil, beritahu doktor untuk di ambil sampel dan ujian akan dilakukan. Pastikan ianya jangkitan FUNGAL atau BAKTERIA.

KEPUTIHAN KETIKA HAMIL AKAN JADI BAHAYA APABILA... Sekiranya lelehan bertukar warna atau tekstur, atau anda mengalami kemerahan, kekeringan atau kegatalan, kemungkinan anda mengalami jangkitan. Keputihan yang berupa seperti keju mungkin menunjukkan anda mengalami jangkitan kulat. Jumpalah dengan doktor untuk pemeriksaan sekiranya anda fikir yang anda mengalami jangkitan faraj. Doktor akan melakukan pemeriksaan untuk mengenal pasti jenis jangkitan pada faraj anda..Kemungkinan akan berlaku 2 sebab iaitu samada jangkitan  fungal atau pun bakteria.Wanita hamil tidak semestinya dijangkiti fungal, tetapi juga kemungkinan dijangkiti bakteria pada kemaluan yang disebut sebagai Bacterial Vaginosis (bv).jika ini berlaku, ia akan memberi masalah kepada bayi dalam kandungan jika tiada rawatan susulan dilakukan. Antara masalah yang boleh berlaku adalah :  kelahiran bayi pra matang jangkitan kuman pada air ketuban, uri dan bayi. (Dr Zubaidi)

Hari ini sharing saya lebih fokus kepada JANGKITAN KULAT semasa hamil, dan tips ini saya ambil terus dari Facebook Dr Hamid Arshat (pakar sakit puan), semoga perkongsian ini membantu anda-anda yang mengalami masalah kulat ini. 


Jangkitan kulat pada saluran kemaluan sering menimbulkan berbagai masalah saperti lelehan yang sangat gatal dan berbau khususnya bila buat hubungan jantina, sukar hamil dan mudah gugur. Cuba rawatan2 berikut.
1. Ubat-ubat antifungal saperti nystatin, nizoral dan lain2.
2. Ubat pessary (saperti peluru) yang dimasukkan kedalam faraj. Berbagai jenama terdapat dalam pasaran.
3. Amalkan vaginal douching . Guna satu cawan air suam campur satu sudu garam atau guna satu sudu apple vineger campur satu cawan air. Staff klinik bolih ajar cara douching. Beli alat 'sitz bath' untuk mudahkan rendam dan basuh kemaluan yg dijangkiti kuman dengan menggunakan air garam. Jauhkan kegunaan feminine antiseptik.
4. Makan 'probiotics' (bukan antibiotics) untuk membiakan bakteria2 kawan yg baik dalam bentuk pil supplement. Terdapat beberapa makanan yang jadi sumber probiotics saperti cheese, yogurt, miso, tempe dark chocolate dan buah olive. Lactobacillus membiak dalam usus dan berguna meningkatkan immunity.
6. Makan lebih sikit bawang putih/garlic kerana ia punya daya antifungal dan antibakteria.
7. Minum satu sudu minyak kelapa dara (VCO) waktu sarapan dan makan malam. Ia juga mengandungi bahan2 antifungal dan antibakteria.
8. Minum cranberry juice yg diiktiraf untuk rawatan jangkitan kuman disaluran kencing. Air limau nipis juga baik untuk tujuan ini.
9. Multivitamin2 supplement khususnya vitamin C.
10. Gunakan seluar dalam yang longgar dan bersih.

================================================
Produk Shaklee yang dapat membantu anda yang mempunyai masalah ini ialah

1. Garlic Complex Shaklee - Bawang putih bertindak sebagai anti-kulat/ antifungal dan Bawang putih bertindak sebagai antibakteria dan antibiotik semulajadi

2. SR Vita-C - meningkatkan sistem pertahanan tubuh dari sebarang jangkitan

 ================================================

Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Family Wellness Set - Set Suplemen Asas untuk Keluarga Anda


Suplemen ASAS untuk permulaan yang sihat.....memberikan nutrien yang berkhasiat untuk anda sekeluarga supaya kekal sihat .

Set ini: 
  •  Membantu mempertingkatkan kesihatan secara menyeluruh
  •  Membantu anda rasa lebih bertenaga
  •  Menguatkan sistem imun anda
  •  Membekalkan khasiat untuk kulit, rambut, kuku, tulang & otot yang sihat
Ia mengandungi Energizing Soy Protein (ESP), Vitalea. Vita C dan B Complex.

Membekalkan 14gram non-GMO protein berkualiti tinggi (dalam setiap hidangan) yang mengandungi semua asid amino yang diperlukan oleh tubuh bagi mengekalkan tisu yang sihat,termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh.Ia membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh dan separuh daripada jumlah keperluan kalsium harian,serta membantu membina dan perbaiki tisu badan yang rosak.

2.  Vitalea Iron Formula
Merupakan multivitamin semulajadi yang mengandungi 28 jenis vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita sebagai pelengkap nutrisi harian. Penyediaan makanan yang tidak sihat, diet tidak seimbang, sayur-sayuran dan buah-buahan yang tercemar dengan pesticides,menyukarkan tubuh kita memperolehi bekalan nutrient yang sepatutnya. Ini akan menyebabkan prestasi tubuh kita merosot sedikit demi sedikit tanpa disedari. Cara terbaik untuk memastikan tubuh kita dilengkapi dengan nutrient yang diperlukan ialah melalui pengambilan multivitamin dan mineral setiap hari, kerana ia dapat menampung mana-mana kekurangan vitamin dalam badan.

3.  Sustained Release Vita-C 500MG
Satu tablet vitamin C bersamaan dengan 7 biji setengah oren asli.Vitamin C Shaklee didatangkan dengan fungsi sustained release,di mana ia akan dilepaskan secara berperingkat mengikut masa demi memastikan vitamin C tersebut kekal dalam badan,kerana vitamin C merupakan vitamin larut air dan mudah musnah.Sangat penting untuk pembentukkan kolagen,sistem imun badan,bertindak sebagaiantioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit.

4.  B-Complex
Mengandungi 8 kumpulan vitamin B untuk memenuhi keperluan tubuh.Bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) di samping memberi ketenangan pada tubuh.Di sebabkan itu, vitamin B merupakan vitamin paling utama dalam mengatasi kelesuan dan tekanan.Ia mempunyai elemen yang meningkatkan metabolisma,tenaga dan kesihatan otak serta membantu kulit wajah kelihatan berseri dan tidak kusam.


Apa yang perlu anda ADD-ON bersama-sama set ini?


Jika anda IBU MENYUSU: Add-on Alfalfa dan Ostematrix

Jika anda IBU HAMIL: Add-on Ostematrix dan Omega Guard
Jika anda ada PERMASALAHAN KULIT: Add-on Vitamin E  atau GLA , 
Jika anda IBU BERPANTANG: Add-on Zink
 ================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 10, 2015

Dari mana datangnya perkataan Vitamin?


Tahukah anda? Dari mana datangnya perkataan VITAMIN?

Semestinya ia daripada Multivitamin pertama di dunia yang dicipta oleh DR FORREST C SHAKLEE pada tahun 1915, iaitu sejak 100 tahun lalu!! 

Asalnya ia dinamakan SHAKLEE VITALIZED MINERALS. Sejak itulah nama VITA-MIN diguna pakai oleh semua jenama. 


Yang paling menarik, masa tu Dr Shaklee beliau baru berumur 21 tahun. Hebat kan? 


Manfaat Utama Vitalea
  • Penambahan Tenaga Segera - pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental,sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian
  • Pelengkap Nutrisi - Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran dan anaemia
  • Keupayaan Sistem Produktif - Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar
  • Metabolisma - sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan
  • Elemen Penting Pada Sel Tubuh - menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tiroid 
  • Melindungi Organ - melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati   

VITA-LEA SESUAI UNTUK SIAPA??

Sebenarnya, VITA-LEA ini sesuai untuk SEMUA ORANG DEWASA, LELAKI DAN PEREMPUAN.

Set yang di cadangkan yang mengandungi Vitalea ialah
  1. SET KESUBURAN
  2. SET IBU HAMIL
  3. SET BERSALIN / BERPANTANG
  4. SET MENYUSU
  5. SET KESIHATAN OPTIMUM
Ahli Sukan, HB Rendah, Anemia, yang nak naikkan berat badan dan nak turunkan berat badan juga digalakkan untuk mengambil Vitalea ini.

================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 9, 2015

Checklist barang IBU dan BAYI di Wad dan Semasa Berpantang

Tik...Tok...Tik...Tok...dah masuk 28 minggu hamil dah..tinggal  81 days
 to go... Alhamduillah. Survey-survey keperluan barangan bakal bayi dan mama pun bermula. So, hari ini saya nak share Checklist barangan bayi dan keperluan ibu semasa berpantang (version saya). hehe..

Keperluan Bayi: 
  1. Baju 6 pasang (lengan panjang,lengan pendek, - comel nya la baju baby sekarang macam-macam color, di sebabkan masa scan baby menyorok...kami beli warna yang universal la.)
  2. Topi 1 helai
  3. Sarung tangan dan kaki (saya prefer beli yang stokin tu..sebab tak cepat longgar dan tanggal.)
  4. Barut baby - 1 set pelbagai saiz
  5. Getah untuk tukar diaper
  6. Kapas & baby wipes - untuk basuh berak baby..
  7. Tuala Mandi - 3 helai ( setiap hari basuh tukar lain)
  8. Tuala Muka -2 helai
  9. Napkin
  10. Bedung
  11. Toiletries - Sabun mandi, Syampu rambut, Minyak zaitun, bedak - beli yang paling small sebab takut tak sesuai dengan kulit baby.
  12. Minyak Telon 
  13. Herbal Blend Shaklee - untuk kegunaaan ibu dan bayi.
  14. Cloth Diaper - 5 set- cadang anak kedua nak jadi ibu yang sayangkan alam sekitar...actually dah beli masa Kakak Dina lagi...cuma malas tu lebih sikit. 
  15. Set tilam baby - tilam kakak nya elok lagi...kami bercadang nak beli yang comforter sahaja sebab senang nak susukan baby sekali. Bantal tak boleh pakai dia punya, kakak dia marah..heheh.
  16.  Baby Wearing - ni cadang nak beli lepas 4 bulan, tapi masuk dalam list jugalah. kami tak suka anak letak dalam stroller sebab saya tak nampak dia..rasa baby jauh jer. Masa kakak Dina kami dukung jer.
Keperluan Bayi Di Wad tidak perlu bawak semua tau :
  1. Baju  – 3 pasang
  2. Topi
  3. Kain lampin – 5 helai
  4. Tuala – 1 helai
  5. Kain bedung – 1 helai
  6. Sarung tangan dan kaki – 2 set
  7. Minyak Telon
  8. Kapas dan Baby Wipes (bawak yang kecik jer tak perlu sebotol baby wipes tu)



Keperluan Ibu: 
  1. Maternity pad - saya cadang nak beli yang pad herba overnight tujer..rasa best dan selesa..tak gatal. ( 4 bungkus) nanti tak cukup beli yang biasala..selalunya saya jenis yang darah tak heavy.
  2. Bengkung, kain batik, stokin (bengkung dan kain batik tu dah tak perlu beli, stokin jer kena cari, 2 pasang pun cukuplah, cari yang panjang dan tebal ye..nanti kena marah dengan mak pulak..hehehe)
  3. Nursing Bra - 5-6 helai 
  4. Set bersalin luaran -Manjakani, Pilis, Param, Minyak Panas, Gel Panas. Mandian setakat ni tak perlu sebab mak selalu buatkan air sendiri gunakan herba-herba yang fresh..Owh nikmatnya
  5. Tungku , Pembalut tungku
  6. Vitamin ( no jamu) - Dulu anak first tak kenal shaklee saya pun tak beli jamu, saya makan terus Set Salindah, sebab memang cadang nak breastfeed baby, bukan apa adik saya beli satu set jamu dalam 500 jugak..cuma pakai minyak panas jer..sebab anak dia berak-berak. Sebab tu, kali ni dari hamil sehingga bersalin saya akan makan Set Berpantang Shaklee dan Vivix.

  7. Keperluan untuk Penyusuan- Breastpump, Beg Menyusu, Ice Pack ( ni pun tak perlu beli sebab yang lama masih ada, dan saya Work at Home Mum, tp perlu ada jugalah kan in case la...
Keperluan Ibu Di Wad
  1. Kain batik – 2 helai
  2. Tuala – sehelai
  3. Toiletries – berus gigi, ubat gigi, sabun (Beli yang travel kit) Mudah dibawa.
  4. Maternity pad – 1 bungkus
  5. Baju – Sepasang
  6. Tudung – Sehelai
  7. Biskut atau roti, Kurma, Air Minuman, Air 3 in 1, Thermos, Sudu, Cawan, Pinggan (masuk dalam bakul)
  8. Stokin tebal – 1 pasang
  9. Pakaian dalam – bawa utk 2 hari
  10. Buku merah 
  11. Set Berpantang Shaklee - masuk dalam Pill box untuk 2-3 hari
  12. Plastik besar – Untuk letak baju-baju kotor; Plastik kecil nak letak Uri
  13. Minyak Panas dan Minyak Angin
  14. Sweater
  15. Pump Susu
Semoga panduan ini memberi manfaat kepada anda bakal-bakal ibu dan ayah.
================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 5, 2015

Jom Jaga Tulang Anda !!


Tulang merupakan struktur penting di dalam tubuh manusia. Ia merupakan kerangka yang menyokong berat badan dan organ utama seperti paru-paru, jantung, hati dan ginjal serta membolehkan kita menggerakkan otot-otot dan tubuh secara bebas. Mengekalkan kesihatan tulang secara optima adalah penting bagi mendapatkan kesihatan optima menyeluruh.

Jom Jaga Tulang Anda Sekarang!!
================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 4, 2015

Beza Ostermatrix dan Pil Kalsium

Jom pagi ni cerita pasal kalsium.....Kalsium, terutama pil kalsium adalah berbeza antara satu sama lain. Pil-pil kalsium terdiri dari pelbagai jenis, antaranya calcium carbonate, calcium lactate, calcium citrate, calcium gluconate dan sebagainya.Pil kalsium sahaja tidak cukup kerana ia memerlukan Vitamin D untuk penyerapan.Apabila kalsium diambil bersama vitamin D, ya hasilnya tulang dan gigi yang kuat. Tapi tahukah anda itu tidak cukup?Kerana tulang yang kuat perlu 'melekat' antara satu sama lain. Oleh itu ia memerlukan mangan, boron, copper dan sebagainya sebagai simen.

OsteMatrix Membekalkan:
• 1,000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi dan mudah diserap dari alam semula jadi
• 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya
• 400 IU (100% DV) vitamin D untuk merangsang penyerapan kalsium
Kaplet bersalut yang mudah ditelan



Credit : 
================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Feb 3, 2015

Herba, Suplemen DAN Vitamin UNTUK MIGRAINE - Dr Zubaidi

Saya kongsikan sharing dari Dr Zubaidi tentang migrain.
" Jika seorang wanita yang mempunyai sakit kepala migrain, berhati-hati dengan makanan dan ubat-ubatan yang mengandungi hormon estrogen. Ini termasuk pil perancang yang selalu diambil untuk mengelakkan kehamilan."  Dr Zubaidi
==========
"Terdapat beberapa bukti dari kajian sains yang menunjukkan bahawa herba, suplemen dan vitamin dapat membantu mencegah migrain atau mengurangkan rasa sakit.
Antaranya ialah herba halia dan vitamin riboflavin (vitamin B-2), suplemen coenzim Q10 boleh juga mencegah migrain atau mengurangkan kekerapan sakit kepala.
Begitu juga dengan suplemen yang mengandungi mineral magnesium.
Selain itu minum air yang secukupnya membantu mengurangkan serangan migraine". Dr Zubaidi

Shaklee mempunyai Suplemen-suplemen yang sama di sebutkan di atas iaitu
1.  Peppermint Ginger Plus (Herba Halia) 
2. B.Complex Shaklee (vitamin riboflavin (vitamin B-2)
3. COQHealth Plus Shaklee (coenzim Q10)
4. Ostematrix Shaklee (mineral magnesium.)
================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning