Dec 31, 2015

Lecithin dan Daya Ingatan



Lecithin mampu mempertingkatkan daya ingatan dan tumpuan serta meringankan stress. Lecithin mengandungi kolina yang membentuk penghantar untuk saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang Alzheimer dan meringankan stress. Wanita hamil harus mengambil jumlah lecithin yang secukupnya untuk pembesaran janin yang sihat.

Lecithin juga mengekalkan membran sel-sel otak agar sentiasa sihat. Ini membolehkan nutrien untuk diserap dengan lebih berkesan dan bahan buangan disingkirkan dengan mudah. Penyerapan oksigen dan gula darah yang bertambah baik telah ditunjukkan berkesan bagi meningkatkan tumpuan dan ingatan serta mengurangkan kesan tekanan terhadap memori jangka pendek
.
Lecithin Shaklee Retail Price : RM52.50 sebotol (180 cap)
Agen Pengemulsi Semula Jadi
==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning


Dec 28, 2015

Kepentingan Omega 3 kepada kanak-kanak


Untuk mendapatkan kesihatan yang baik, si kecil memerlukan kandungan lemak seperti linoleik asid dan alpha - linolenik asid yang juga dikenali sebagai asid lemak perlu. Asid lemak perlu adalah sejenis lemak yang perlu diambil dari makanan. Hal ini kerana, badan manusia tidak mampu untuk menghasilkannya sendiri. Kedua-dua kandungan ini boleh di dapati daripada lemak sayuran serta produk tenusu seperti susu. Alpha - linolenik asid akan ditukarkan kepada Omega - 3 yang juga amat penting dalam membantu otak kita berfungsi secara normal.

Selain itu, contoh Omega – 3 yang lain ialah seperti EPA (Eicosapentanoic asid) dan DHA (Docosahexanoic asid). Jika dilihat pada label pemakanan, kita akan lebih mudah mendapati kandungan DHA terutamanya pada produk susu kanak-kanak. Hal ini kerana kandungan berkenaan amat penting dalam pembentukan otak kanak-kanak.

Omega - 3 dan 6 juga turut menghasilkan sejenis bahan kimia yang dikenali sebagai eicosanoids. Antara salah satu bahan yang terdapat di dalam kumpulan eicosanoids adalah prostaglandins. Prostaglandins adalah bahan yang amat penting kepada badan manusia. Di dalam buku “Omega 3 oils – A practical guide” turut menyediakan maklumat penting mengenai peranan prostaglandins antaranya seperti:

❣ Sistem imun badan –terutamanya di dalam tindak balas alergik.
❣ Sistem pencernaan – mengawalatur sistem pencernaan perut.
❣ Membaik pulih sel – pembentukan sel-sel baru.
❣ Suhu badan – Memastikan suhu badan manusia normal.Tekanan
❣ bendalir – pada bahagian mata dan telinga.

Makanan yg kaya dgn Omega 3 adalah minyak soya, ikan jenis laut dalam, minyak ikan kod, telur ayam (kaya dgn omega 3), kekacang.Kekurangan Omega 3 dlm diet harian boleh dibantu dgn pengambilan supplemen Omega yg lengkap dgn DHA dan EPA
==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667  Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Dec 8, 2015

Fungsi Utama Lecithin

Akademi Sains Kebangsaan menetapkan bahawa Lecithin amat penting dalam pemakanan kerana ia merupakan sumber fosfolipid yang terdiri daripada kolina dan inositol, iaitu komponen utama membran sel dalam setiap organisma hidup yang berfungsi untuk mengawal aliran nutrien ke dalam dan keluar dari sel.
Lecithin juga akan ditukarkan kepada asetilkolina yang diperlukan untuk memelihara kesihatan tubuh.
Setiap sajian membekalkan 3.1g Lecithin, yang mengandungi 468mg fosfatidilkolina dan 282mg fosfatidilinositol.Dirumus daripada sumber semula jadi iaitu kacang soya.


Lecithin Shaklee Retail Price : RM52.50 sebotol (180 cap)
Agen Pengemulsi Semula Jadi
==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning


Dec 5, 2015

13 kelebihan Lecithin Shaklee

Assalammualaikum Semua, bulan December ni Promo Lecithin Shaklee tau!!
Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan manusia; tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan kita. Sumber asli Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung serta biji kacang soy. Korang tau tak? Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin! dan yang menariknya.. Lecithin Shaklee memang berasaskan kacang soya!! (*_^)

Jom saya nak share 13 Kelebihan Lecithin:
  1. Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
  2. Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  3. Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
  4. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....
  5. Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
  6. Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
  7. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan...
  8. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
  9. Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
  10. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  11. Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  12. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  13. Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan
Lecithin Shaklee Retail Price : RM52.50 sebotol (180 cap)
           
==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Dec 3, 2015

7 Kandungan SHAKLEE COLLAGEN POWDER

Assalammualaikum...Bulan Promosi Untuk Kulit Anjal, Muda ...Heheh.. Banyak jenis kolagen yang di jual Malaysia kan. So saya nak share di sini kenapa anda harus memilih Shaklee Collagen Powder , Ia terdiri daripada 7 Kandungan Semulajadi ini: 
  • Kolagen ikan: Bekalkan ELASTIN bagi mengekalkan kulit lebih ANJAL
  • Ekstrak kulit kerangan laut : sebagai PELINCIR bg SENDI, mengHIDRAT MATA
  • Lactobacillus acidophilus: Meningkatkan penyerapan kolagen
  • Ekstrak biji Camellia Japonica: Mengandungi asid oleik dan isoflavon: Membekalkan nutrisi dan penghidratan
  • Ekstrak Pfaffia: Merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon, dan meningkatkan tenaga batin. Meningkatkan prestasi dan tenaga
  • Vitamin C: Menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas.
  • Vitamin B2,B6: membekalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen didalam sel tubuh
Tentang Shaklee Collagen Powder: 

Untuk rasa lebih sihat, kulit lebih muda menawan
Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan..
Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.
OFFER DECEMBER 2015 : 
BELI #6 kotak Shaklee Collagen Powder free 1
FREE MEMBERSHIP dan KOS PENGHANTARAN PERCUMA !!! 
atau BELI 2 dengan 5% DISKAUN
RETAIL PRICE SEKOTAK : RM298 (15 sachet)
==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Dec 2, 2015

Promosi Shaklee December 2015

Alhamdulillah dah di penghujung tahun dah. Peminat-peminat Shaklee mesti tak sabar nak tahu PROMO bulan ni kan.

Bagi penggemar kolagen dan lecithin, inilah masa yang terbaik untuk dapatkan TAWARAN HEBAT ni.

Beli 2 Kotak Shaklee Collagen Powder anda akan mendapat 5% Diskaun atau
Beli 6 kotak Shaklee Collagen Powder (SCP), anda akan dapat :
  • PERCUMA 1 kotak SCP
  • PERCUMA keahlian Shaklee seumur hidup
  • Bakal nikmati BONUS TUNAI RM114 pada Januari 2016

Beli 2 botol Lecithin anda akan mendapat 5% Diskaun atau
Beli 6 botol Lecithin pula, anda akan dapat:
  • PERCUMA 1 botol Lecithin
Beli sekotak atau sebotol pun boleh dapat harga ISTIMEWA.

==============================================================

anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Nov 29, 2015

Vitamin C penting kepada Perokok

Walaupun langkah terbaik adalah dengan berhenti merokok, namun sekurang-kurangnya Vitamin C untuk perokok dapat memberikan perlindungan bagi organ-organ tubuh seorang perokok. Untuk mengurangkan kesan buruk merokok bagi kesihatan, sangat digalakkann bagi anda yang masih merokok untuk lebih memperbanyakkan pengambilan Vitamin C yang merupakan antioksidan kuat bagi tubuh kita.

Kenapa perokok perlu Vitamin C lebih banyak ?
Kerana pada seorang perokok semakin banyak rokok yang dihisap maka semakin banyak pula vitamin C yang hilang dari dalam rangkaian dan darah . Misalnya 1 batang rokok dapat menghilangkan sekitar 25 mg vitamin C yang sepatutnya diserap tubuh , itulah kenapa orang yang merokok memerlukan vitamin C lebih banyak lagi untuk melawan kerosakan sel dan mencegah timbulnya pelbagai penyakit akibat merokok seperti jantung , paru - paru , kanser , strok dan lain-lain .
Kajian Pengambilan Vitamin C
Menurut pelbagai kajian perokok perlu mengambil tambahan vitamin C berbanding mereka yang tidak merokok , lelaki perokok harus mengambil 125 mg vitamin C per hari , sedangkan perokok perempuan 110 mg setiap hari dari keperluan normal vitamin C per hari yang diperlukan tubuh kita yaitu sekitar 60-90 mg . Tambahan tersebut diperlukan untuk menjangka kehilangan vitamin c akibat merokok .

Manfaat Vitamin C
Selain memberikan banyak manfaat bagi perokok , dengan mencukupi keperluan vitamin C juga sangat bagus bagi kesihatan tubuh kita seperti meningkatkan kekebalan tubuh , menangkis serangan virus influenza , kawalan tekanan darah , menurunkan tahap stress , cegah stroke , anti kanser dan lain-lain. Kandungan vitamin C sangat mudah dijumpai pada buah - buahan dan sayur-sayuran semulajadi . Diantaranya adalah Brokoli , lada , jambu biji , strawberry , tomato , mangga , oren dan lain-lain

Sumber: http://dietdietsihat.blogspot.my/2014/01/kenapa-perokok-memerlukan-vitamin-c.

SR Vita C daripada Shaklee membekalkan 500mg Vitamin C untuk keperluan harian anda.
Yang lebih baik berbanding Vitamin C biasa kerana formula sustained releasemembekalkan vitamin C secara berperingkat dalam tempoh 5 jam selepas diambil. Ini dapat memastikan paras konsentrasi vitamin C yang optimum dalam darah sepanjang hari.
Harga RM 92.50 (180biji)
Cadangan pengambilan: 1 biji sehari.
==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Nov 25, 2015

Set Kecantikan Wajah

CANTIK adalah sesuatu yang sangat SUBJEKTIF, semua mahu kelihatan cantik kan. Jom tengok Kulit Wajah kita, adakah kulit kita bermasalah atau tidak? Kulit wajah bermasalah sering terjadi di kalangan kita dewasa sama ada lelaki mahupun perempuan. Antara sebab kulit wajah bermasalah ialah:
  • > Kurang minum air kosong 
  • > Cuaca panas 
  • > Pencuci yang menyebabkan kehilangan kelembapan kulit wajah 
  • > Kulit wajah nampak kering dan kusam 
  • > Kulit wajah kurang pelembap
Jika salah satu atau KESEMUA di atas pada anda adalah YA, saya AMAT menggalakkan anda mengambil Set Kecantikan Wajah sepertidi bawah ini:


Set ini mengandungi >> ESP, Vitamin C, Vitamin E, Bcomplex, Kolagen, Vivix
Secara ringkas tentang produk yang di cadangkan
  • > ESP 850 gram - dihasilkan daripada NON-GMO Soy.
  • > Vitamin C 180 biji - dihasilkan daripada 7 1/2 biji buah oren 
  • > Vitamin E 120bj- dari extract grapeseed
  • > Bcomplex 120bj - mengandungi 8 jenis vit b termasuk acid folik dan biotin
  • > Kolagen (15 sachet/ box) - dihasilkan daripada Red snapper skin (sisik ikan merah laut dalam)
  • > Vivix (150ml/bottle) - Gabungan 4 sumber antioksidan Anggur Muskat, Polyganum Cuspidatum, Eldeberri Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol dan tinggi resveratrol.
Bagaimana set ini membantu kulit wajah menjadi sihat dan cantik?

- ESP mengandungi 14gram protin untuk membantu menyihatkan sel-sel kulit wajah
- Vitamin E membantu menjadikan kulit wajah berseri, awet muda, dan memudarkan parut jerawat
- Vitamin C baik untuk membantu membentuk kolagen kulit, melicinkan kulit wajah, mencerahkan kulit
- Kolagen penting untuk mengikat gentian-gentian protin dalam tubuh badan untuk menjadikan kulit anjal, tegang dan licin.
- Bcomplex membantu mengawal aktiviti kelenjar minyak pada kulit wajah, elakkan stres sebba stress punca jerawat
- VIVIX repair sel-sel tubuh badan dan lindungi kulit wajah dari keradangan kulit.

Perlukah ambil kesemuanya?

Ya. Untuk kesan yang efektif dan menakjubkan. Namun, jika anda mempunyai kekangan bajet, boleh PM saya untuk mengetahui vitamin yang sesuai dengan keperluan berdasarkan bajet anda. :)


==============================================================

anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Nov 23, 2015

Kulit Cantik dengan Vitamin C


Semua nak KULIT CANTIK kan? Tapi cukup ke dengan Vitamin C jer? Tepuk dada tanya poket.  Hehehe..Apa-apa pun pengambilan Vitamin C secara konsisten dapat memperbaiki struktur kulit anda, kulit nampak cerah dan ceria. Jom tengok fungsi Vitamin C untuk kulit:

Perlindungan dari matahari
Vitamin C melindungi kulit dari radikal bebas yang terhasil kerana kesan jemur pada cahaya matahari, pencemaran dan kesan merokok. Antioksida dalam Vitamin C melindungi kulit dari radiasi ultraungu dan kesan terdedah kepada cahaya matahari.
Vitamin C mengurangkan kesan sun burn disebabkan oleh radiasi ultra ungu dan seterusnya boleh menyebabkan barah kulit untuk jangka masa panjang.

Penghasilan Kolagen

Kolagen adalah komponen hydroxyproline dan hydroxylysine, 2 elemen untuk mengikat molekul yang menghasilkan kolagen. Ia menyebabkan kulit jadi gebu dan warna tona pada muka. Kekurangan kolagen menyebabkan kulit kusan dan tidak bermaya. Kolagen melembapkan kulit dari dalam dan mengurangkan kedutan dan tanda penuaan.

Penyembuhan Luka
Badan menggunakan Vitamin C untuk menggantikan tisu yang rosak sekaligus menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Luka yang lambat sembuh adalah tanda kekurangan Vitamin C. Vitamin C meningkatkan keanjalan kulit dan mempercepatkan tisu terbentuk bagi penyembuhan yang cepat.

Melindungi dari perubahan warna kulit

Vitamin C melindungi DNA dari tindakbalas fotokimia yang menyebabkan tumor, perubahan warna kulit dan beberapa jenis barah kulit. Ia juga mengelakkan penghasilan Pyrimidine dimers yang menjadi punca utama penghasilan melanoma(masalah kulit).Vitamin C juga mencerahkan kulit dari masalah jeragat dan tompok-tompok penuaan, membantu kelihatan lebih muda dan kulit lebih lembut.

Kulit Cantik di Sini
==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Nov 19, 2015

Bioflavanoid dalam Vitamin C tu apa ?

Sila semak senarai kandungan Vitamin C yang anda makan sekarang. Ada bioflavanoid tak? Tak ada? Ada? Meh nak share sikit, dalam Vitamin C Shaklee, kedua-dua jenis Vitamin C iaitu Sustained Release Vita-C dan Vita C Chew mengandungi BIOFLAVANOID.

APA ITU BIOFLAVANOID
Bioflavonoids merangkumi sekumpulan besar nutrien dengan aktiviti antioksidan. Bioflavonoids sitrus, yang merupakan sebahagian daripada kumpulan nutrien yang berasal dari kulit dan pulpa produk sitrus. Bioflavonoids sitrus bertindak secara sinergistik dengan vitamin C. Setiap bahan meningkatkan tindakan yang lain. 
Bioflavonoids sitrus diperlukan oleh vitamin C untuk digunakan dengan berkesan oleh badan. Ia juga meningkatkan keberkesanan vitamin C dengan melambatkan kerosakan.

FUNGSI BIOFLAVANOID
Bioflavonoids bertindak bersama vitamin c untuk :
1. melindungi dan mengekalkan struktur salur kapilari darah
2. mempunyai kesan antibakteria
3. menggalakkan peredaran darah
4. merangsang pengeluaran hempedu
5. mengekalkan tahap kolesterol darah yang lebih rendah
6. merawat dan mencegah katarak
7. bertindak sebagai antihistamin
8. mempunyai ciri-ciri anti-radang
9. mengurangkan gejala herpes mulut

Bioflavonoids juga berfungsi sebagai antioksidan dalam tumbuh-tumbuhan. Cuba kita lihat, tumbuh-tumbuhan yang terdedah kepada cahaya matahari sepanjang hari, menerima dos cahaya ultraungu (UV) yg tinggi kan? Bioflavonoids membantu melindungi tumbuhan dan juga manusia daripada sinaran UV yang berbahaya dan meneutralkan radikal bebas molekul tidak stabil dengan elektron berpasangan yang mereka keluarkan.

BAHAN MAKANAN LAIN YG MENGANDUNGI BIOFLAVANOID 
Bioflavonoid banyak terdapat pada bahan putih tepat di bawah kulit buah citrus. Bioflavonoid juga terdapat dalam lada, anggur, kayu pinus, bawang-bawangan, berry, teh hijau, sorgum, apricot, kedelai, tomat, brokoli, seledri, paprika, buncis, delima, jeruk nipis, jeruk lemon, anggur, apel, pir, stroberi dan lain-lain.

BAHAN YG MENGURANGKAN KADAR BIOFLAVANOID DALAM TUBUH
1. Asap rokok
2. Minum Alkohol
3.  Aspirin dan Ubat-ubat penghilang rasa sakit.
4. Antibiotik dan Cortisone.

SIAPA YG PERLUKAN
1) PEROKOK –asap rokok merosak bioflavanoids dan vit c dengan cepat. 
Perokok memerlukan extra bioflavanoids dan vit c utk melawan kerosakan sel dari asap rokok .Perokok pasif juga memerlukan extra bioflavanoids dan vit c
2) Orang tua
3) Penderita asma dan alergi
4) penderita kencing manis 
5) orang yang terkena jangkitan kerana bioflavanoids dan vit c dapat mengurangkan risiko infeksi
6) penghidap hypertensi – dapat menurunkan tekanan darah
7) orang yang stress – dpt mencegah stress dan proses pemulihan stress dapat dipercepat dengan mengambil bioflavanoids dan vit c

Secara kesimpulan Kandungan Bioflavanoid di dalam Vitamin C Shaklee, dapat meningkatkan keberkesanan Vitamin C itu sendiri. 


SR Vita C daripada Shaklee membekalkan 500mg Vitamin C untuk keperluan harian anda.
Yang lebih baik berbanding Vitamin C biasa kerana formula sustained releasemembekalkan vitamin C secara berperingkat dalam tempoh 5 jam selepas diambil. Ini dapat memastikan paras konsentrasi vitamin C yang optimum dalam darah sepanjang hari.

Harga RM 92.50 (180biji)

Cadangan pengambilan: 1 biji sehari.

==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Nov 12, 2015

Khasiat Vitamin C untuk Ibu Menyusu

Assalamualaikum Semua...Topik Harini ialah Vitamin C. Kepentingan Vitamin C kepada Ibu Menyusu seperti saya. Sehingga kini saya masih consume Vitamin C sebagai suplemen harian saya berserta beberapa vitamin -vitamin lain.

Antara fungsi utama vitamin C adalah untuk perkembangan, pembesaran dan baikpulih tisu tubuh. Ia juga memainkan peranan penting untuk menyerap zat besi, perkembangan sistem imun, sintesis kolagen, baik pulih luka, dan untuk memastikan kesihatan kartilage, tulang dan gigi.

Secara umum individu biasa memerlukan sekitar 85-90mg vitamin C sehari, dan ibu menyusu memerlukan 120mg sehari.

Namun, kajian menunjukkan kita perlu mengambil 500mg vitamin C sehari untuk mendapat kesan maksimum daripada pengambilan vitamin C. Itu bersamaan dengan 5-9 hidangan buah-buahan dan sayuran setiap hari.

Satu kajian menunjukkan ibu-ibu menyusu yang mengambil vitamin C mempunyai konsentrasi vitamin C pada bayi. Oleh itu bayi yang menyusu secara ekslusif susu ibu tidak akan mengalami kekurangan vitamin C.

Vitamin C merupakan vitamin larut air, jadi ia secara mudah disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.

SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS
SR Vita C daripada Shaklee membekalkan 500mg Vitamin C untuk keperluan harian anda.
Yang lebih baik berbanding Vitamin C biasa kerana formula sustained releasemembekalkan vitamin C secara berperingkat dalam tempoh 5 jam selepas diambil. Ini dapat memastikan paras konsentrasi vitamin C yang optimum dalam darah sepanjang hari.

Harga RM 92.50 (180biji)

Cadangan pengambilan: 1 biji sehari.

==============================================================
anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Nov 2, 2015

Shaklee Promosi Bulan November

Assalammualaikum Semua...Welcome November....Ha straight to the point, nak share ngan korang semua item shaklee yang promo bulan ini ialah Sustained Release Vita C dan Vitalea untuk Kanak-Kanak.

● Beli 7 dengan harga 6 - S.R. Vita-C Plus
● Beli 2 dapat 5% - S.R. Vita-C Plus
● Beli 4 dengan harga 3 Vita-Lea for Children


Nak beli satu-satu pun boleh..
==============================================================

Anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Oct 31, 2015

PURI EPAL untuk Alisya

Assalammualaikum Semua... Hari ni Nur Alisya genap la 6 bulan. Pejam celik pejam celik dah 6 bulan sudah jap je kan. Hari pertama ni mama buat PURI EPAL untuk Alisya yer sayang. 

Apa persedian untuk memuri ni? Mesti la kena ada 
1. Blend - saya guna blend biasa, tapi guna blend kering , 
2. Kukus/ Steamer - saya guna pemanggang ajaib jer 
3. Ais tray yang ada penutup - saya beli kat giant , ni optional sebab saya buat terus untuk 4 hari.Kalau rajin nak memuri hari-hari, tak perlu la ada ais tray ni. 
4. Tapis 


CARA-CARA nak buat PURI EPAL
  1. Cuci, buangkan kulit dan potong kecik-kecik (dadu). 
  2. Kukus epal sehingga buah epal tu jadi lembut.
  3. Kisarlah epal tadi sehingga halus. 
  4. Tapis
  5. Sedia di Makan
Dahlia Ayob - MamaDinaAlisya

Oct 30, 2015

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?





Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Leptin maka sebaliknya berlaku: Anda akan lapar, dan anda akan menyimpan lebih banyak lemak --> Anda boleh mengambil Omega-3 lemak untuk membantu badan anda bertindak balas lebih baik untuk Leptin jadi anda boleh meningkatkan metabolisme membakar lemak anda

Semua tentang Slimming dan Diet CLICK SINI
===============================================================

Anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Oct 28, 2015

PROMO tinggal 4 hari jer lagi...

Ha..tak mau tulis panjang-panjang.....semua item di atas PROMO bulan ni dan tinggal beberapa hari jer lagi....
===============================================================

Anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Oct 26, 2015

Tingkatkan Kesuburan dengan Vitamin E dan Zink

Assalammualaikum..asyik harini nak share bagaimana Vitamin E dan Zink membantu meningkatkan kesuburan terutamanya bagi lelaki. Jom tengok apa common punca lelaki tidak subur:

Mungkin: 
  • Bilangan sperma yang sedikit (low sperm count) 
  • Sperma kurang cergas 
  • Sperma yang tidak sempurna 
  • Sekatan pada saluran semen 
  • Pemakaian seluar dalam yang ketat menyebabkan bahagian testis menjadi panas dan menurunkan tahap penghasilan sperma 

Vitamin Kesuburan:

♥ Vitamin E & Selenium 


- Terkenal sebagai "vitamin seks". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

Lagi Kebaikan Vitamin E

☑️ Antipenuaan
☑️ Memperbaiki parut
☑️ Melindungi jantung
☑️ Memperbaiki arthritis
☑️ Antioksidan yang kuat
☑️ Menghalang keguguran
☑️ Kelestarian seksual dan tenaga
☑️ Meningkatkan reproduktif dan kesuburan


♥ Zinc Complex


Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan ten

aga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.
☑️ Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.


Click sini untuk Set Kesuburan

===============================================================

Anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Oct 20, 2015

Persediaan Makanan Bayi 6 Bulan

Wah..Alisya sekarang dah tinggal beberapa minggu lagi dah nak 6 bulan. Mama dia pun dah sibuk la nak kumpul-kumpul resepi yang sesuai untuk bayi 6 bulan. Macam anak pertama pulak ye. 

Masa anak pertama dulu Irdina, saya ni tak berapa seach sangat ....bz bebenar ,masa tu memang bekerja...lepas tu memang tak amik tau pun satu hal. Bagilah dia bubur dalam tin yang beli kat kedai tu...Nasib baik dia tak boleh makan. Bila makan jer tetiba kat dada macam berbunyi. Terus la mama search resepi yang sesuai untuk Irdina. Sejak tu bubur Irdina memang 100% homemade yer. Even bekerja masak hari-hari tau ...frozen frozen pun tak ada.hehehe


Saya share di sini hasil dari search dari BLOG lain untuk panduan bersama....

============================================================Sumber : http://www.keluargabaru.com/resepi-makanan-bayi-6-8-bulan-yang-berkhasiat/

ibu bapa perlu memperkenalkan hanya satu makanan pada satu masa. Sebagai contoh, mulakan dengan puri avokado. Setelah si manja dapat membiasakan diri dengannya, perkenalkan makanan kedua daripada kumpulan makanan yang lain pula. Sebolehnya variasikan makanan bayi anda.

Tunggu selama 4 hari selepas memperkenalkan makanan baru; ini akan membantu menentukan sama anda si manja gemarkan makanan yang baru diperkenalkan dan membolehkannya membiasakan diri dengannya. Dalam masa 4 hari ini, anda juga boleh mengesan tanda alahan kepada makanan, jika ada.Tekstur makanan bayi 6 bulan hingga 8 bulan paling sesuai ialah cair, puri, kisar atau lenyek. Beri makanan pepejal 2-3 kali sehari disertai dengan susu ibu 5-6 kali sehari.
Sumber : http://wholesomebabyfood.momtastic.com/

Makanan pertama bayi bermula di usia 6 bulan yea...


Sumber: http://my.theasianparent.com/makanan-pejal-pertama-bayi/
Panduan makanan pejal pertama bayi
  • Berikan makanan pejal hanya selepas bayi berusia 6 bulan kerana, antara lain, sistem penghadaman telahpun bersedia ketika ini.• Berikan makanan pejal 2 – 3 kali sehari.
  • Biarkan bayi anda menentukan kuantiti yang dapat diterima pada satu-satu masa.
  • Mulakan dengan makanan pejal yang dikisar menjadi puri bersama susu ibu. Buah-buahan dan sayuran yang sesuai termasuk epal, pisang, labu, lobak merah, kentang, bayam dan brokoli.
  • Pastikan tiada gula atau garam ditambah pada makanan.
  • Berikan satu-satu resepi selama 4 – 7 hari sebelum bertukar resepi lain bagi memastikan bayi anda betul-betul serasi dan tiada alergi terhadap makanan tersebut.

Tidak kurang pentingnya ialah menentukan sama ada si comel telah bersedia untuk mencuba makanan pejal pertamnya. Untuk itu, perhatikan perkara-perkara berikut pada bayi anda. Jika si comel mempunyai tanda-tanda ini, itu bermakna dia sudah bersedia untuk meneroka pilihan makanan selain susu:
• Boleh mengawal lidah dan pergerakan tengkok dengan lebih baik.
• Mula membuat pergerakan mengunyah ke atas-ke bawah.
• Boleh duduk sendiri dengan sokongan yang minimum.
• Suka memasukkan sesuatu ke dalam mulut.
• Menunjuk minat pada apa yang anda makan.
Resepi pertama bayi
Berikut beberapa resepi yang di kongsi oleh ibu-ibu berpengalaman, melalui laman web dan temubual:
Bubur nasi
Bubur nasi kosong yang dikisar halus tanpa tambahan garam mahupun gula adalah pilihan utama kebanyakan ibu-ibu bagi memperkenalkan makanan pejal kepada bayi. Bubur nasi boleh disediakan dengan memasak nasi biasa dan dikisar halus bersama susu atau memasak bubur nasi hingga lembut.
Bubur nasi berlauk ikan bilis, ikan dan isi ayam
Bubur nasi boleh juga dikisar bersama ikan bilis, ikan dan ayam atau bersama sayur-sayuran. Bagi ikan bilis, buangkan kepala dan tahinya terlebih dahulu dan pastikan ianya lembut dengan merendamnya sebelum digoreng atau disangan (goreng tanpa minyak). Ia kemudiannya dikisar kering dan dicampurkan ke dalam bubur nasi. Ikan bilis boleh juga direbus terus bersama bubur nasi. Bagi ikan dan isi ayam, ia harus direbus atau kukus terlebih dahulu sebelum dilecek atau dikisar bersama bubur nasi.
Bubur nasi berlauk sayuran
Bagi sayur-sayuran, perkenalkan sayuran yang memberi rasa manis seperti lobak merah, brokoli dan bayam. Sayur-sayuran boleh dikukus atau direbus terlebih dahulu secara berasingan sebelum dilecek dan dicampur ke dalam bubur nasi atau dikisar bersama bubur nasi.
Puri buah-buahan
Bagi buah-buahan yang lembut seperti pisang dan betik, boleh dilecek dan diberi terus. Untuk buah-buahan yang keras seperti pir dan epal, boleh dikukus sebelum dikisar halus menjadi puri. Sesetengah ibu menambah susu untuk mencairkan dan menambah nasi untuk memekatkan, semasa mengisar.
Akhir sekali, ingatlah ini kali pertama si comel anda merasa makanan baru. Jangan berputus asa untuk mencuba beberapa resepi jika mereka tidak dapat menerima makanan yang diberikan. Juga, jika anda menyusukannya, teruskanlah sehingga usianya dua tahun bagi mendapat manfaat terbaik daripada susu ibu. Sabar adalah kunci kepada segala kebahagiaan.
Rujukan:
Ok lah cukuplah sampai sini jer...Semoga memberi manfaat kepada anda semua yer

Oct 19, 2015

Kebaikan Vitamin E untuk Kulit Anda

Assalammualaikum Semua.. Nak tahu tak KEBAIKAN VITAMIN E UNTUK KULIT? Meh saya nak bagitau yer...Kebetulan pulak Vitamin E tengah PROMO ni. Harga 2 botol cuma RM149. Dapatkan sekarang!! Kongsi dengan kawan-kawan

Vitamin E membantu :
  • Meningkatkan peredaran darah ke wajah
  • Meningkatkan pemulihan sel kulit rosak
  • Menghalang penghasilan bintik hitam akibat sunburn
  • Meningkatkan proses rejuvenasi kulit
  • Menegangkan kulit
  • Mencerahkan tona kulit.

===============================================================

Anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning

Oct 18, 2015

Bagaimana GLA Complex membantu merawat cyst?

Entry lepas saya sharekan Customer  yang cyst nya mengecut selepas consume GLA. Jom tengok bagaimana GLA membantu mengecutkan CYST

GLA (gamma linolenic acid) adalah sejenis asid lemak Omega-6 yang diperlukan badan untu kmembentuk prostaglandin iaitu sejenis bahan berupa hormon yang mengawal keradangan dan mengawal atur proses badan yang normal. Jadi dengan menambahkan kuantiti prostaglandin dalam badan, ia dapat mengecutkan cyst dan mengawal imbangan hormon untuk mengelakkan pembentukan cyst baru.

 Antara kelebihan GLA adalah membantu :
  • membantu mengawal hormon dan kitaran haid
  • membantu meningkat kesuburan bagi mereka yang sukar mendapatkan anak.
  • melegakan PMS
  • menguatkan kuku dan rambut
  • menjadikan kulit lebih berseri
  • membantu menangani ekzema
  • mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • menguatkan imuniti tubuh
  • melambatkan proses penuaan
  • mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • mengawal kolesterol
  • untuk fungsi saraf
===============================================================
Anda berminat? Hubungi saya Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor [ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Seluruh Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 19, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning