Dec 25, 2014

5 Cara Melegakan dan Merawat Sembelit Secara SemulajadiSembelit bukan sesuatu yang anda perlu malukan , sembelit boleh menjadi satu masalah besar dan melemahkan badan. Sebelum berlari ke kedai ubat julap mari cuba beberapa rawatan rumah mudah untuk melegakan ketidakselesaan anda , dan memeliharanya daripada terus bertambah parah.

1. Minyak zaitun tulen adalah lebih daripada hanya lemak yang sihat dan lazat. Ia merangsang sistem pencernaan anda membantu sesuatu bergerak melalui usus anda . Sekiranya diambil secara teratur ia boleh mengelakkan sembelit juga. Caranya:

Anda perlu ...
-1 Sudu besar minyak zaitun
-1 Sudu teh jus lemon (pilihan )

Caranya : Telan satu sudu minyak zaitun di waktu pagi dan semasa perut kosong , Jika anda terlupa , tunggu sehingga perut kosong semula. Anda boleh campurkan dengan sedikit jus lemon jika anda suka ( jus lemon juga bertindak sebagai bantuan semula jadi untuk sembelit )


2. Lemon, menyegarkan badan dari luar dan dalam. Haruman lemon memang segar ... adakah anda pernah berfikir mungkin perut anda menghargainya sebanyak hidung anda ? Asid sitrik dalam jus lemon bertindak sebagai perangsang untuk sistem penghadaman anda , dan juga boleh membantu mengepam keluar toksin dan bahan yang tidak hadam yang mungkin telah terbina di sepanjang dinding usus. Mencampurkan jus ini dengan air tidak mengurangkan rasa rasa lemon , tetapi membantu anda mendapatkan cecair yang anda perlukan untuk membantu segala-galanya di dalam perut bergerak secara normal.

Anda perlu ...
1-Lemon segar -1
-1 Cawan air suam

Caranya: Perah jus lemon 1biji ke dalam 1 cawan air suam . Minum.3. Bersenam. Jika anda mahu segalanya bergerak dengan lancar melalui badan anda , anda perlu rajin bergerak. Gaya hidup kita hari ini bukan sahaja melibatkan perubahan diet yang meningkatkan sembelit , tetapi disebabkan kita kirang bergerak. Walaupun tidak ada alasan saintifik tepat m
engapa kekurangan senaman dikaitkan dengan sembelit, kita boleh mengandaikan bahawa badan bergerak membantu mendapatkan otot licin di dalam kolon untuk bergerak juga. Walauagaimanapun, anda perlu menunggu satu jam selepas makan sebelum bersenam. 


4.Jadual Rutin. Jadual tandas adalah cara yang baik untuk melegakan dan mencegah sembelit pada manusia. Mengawal masa apabila anda pergi ke bilik mandi akan mengawal pergerakan usus anda juga.Memilh 15 minit dari 1-3 kali sehari dari masa anda , walaupun tiada apa yang berlaku tapi pastikan anda dalam keadaaan relax dan tenang.

5.Jangan meanangguhkan sekiranya rasa ingin ke tandas. Apabila anda rasa ingin pergi ke tandas - pergi ! Badan anda memberi anda isyarat anda mesti dengar ok? heheh. Sekiranya anda membiarkan, semakin sukar nak membuang. Badan anda juga hanya menghantar isyarat untuk membuang air besar bagi jumlah masa yang tertentu , selepas jumlah masa yang tertentu . Sebab itulah jika anda perlu pergi ke tandas anda perlu terus pergi jangan tangguhkan untuk mengelakkan sembelit terjadi

Tanpa Sembelit Si Perut Rasa Gembira.. ;-)

Credit : http://everydayroots.com/constipation-remedies

Herb-LaxTM Shaklee didatangkan dengan kombinasi herba yang telah digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.Bagi menangani kesulitan membuang air besar, Herb-Lax yang lembut boleh membantu. 

Fungsi Herb-Lax Shaklee
1. Membantu mencuci usus
2. Menyahtoksin badan anda
3. Membantu proses semulajadi badan
4. Membantu penyerapan nutrien dalam badan

======================================================
Dahlia Ayob Shaklee Independent Distributor ID No : 887383] Mobile:019-3854667 Emel:dahlia_ayob@yahoo.com Penghantaran ke seluruh Malaysia / COD ke Sekitar Shah Alam, Seksyen 20, Seksyen 7, UiTM Shah Alam, Sri Muda Shah Alam dan Kota Kemuning  
Share:
Post a Comment