Aug 27, 2013

LEGAKAN MASALAH ANGIN dan KETIDAKSELESAAN PERUT


Ramai di kalangan kita yang mengalami masalah berangin..Angin sini sana..Rasa sebu, perut dan badan rasa tak tentuhala .Nak buat apa pon rasa tak selesa kan... Bagi yang selalu angin tu..elakkanlah makan makanan yang berangin seperti dia bawah ni

    Kacang, Brokoli,Kobis, Taugeh, Bawang , Asparagus, Buah-buahan seperti pear, epel dan peach, Bijirin seperti roti gandum, Minuman ringan dan jus buah, Susu dan produk daripada susu dan keju, Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.

Bagaimana Shaklee boleh membantu masaalah badan berangin??


Shaklee memperkenalkan produk Peppermint Ginger Plus bagimelegakan masaalah angin dalam badan. Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

Shaklee Peppermint Ginger Plus mengandungi herba asli pudina, halia, jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.

sumber: shaklee

PERBEZAAN SHAKLEE

Kombinasi 4 herba dari Barat dan Timur dan dihasilkan di bawah prosedur standard dengan melalui penggunaan teknologi sains yang terkini.

Secara klinikal sangat membantu dalam merawat atau mencegah masalah loya , gastrik, mabuk laut, sendawa dan penghadaman

MANFAAT UTAMA

PUDINA  :  Melegakan otot perut, ia mempunyai kesan penenang. Membantu dalam penghadaman, mabuk laut/darat, membantu melegakan kesakitan gastrik, pedih ulu hati dan cirit birit. Ia juga melegakan kesan2 sampingan seperti muntah dan kehilangan selera makan yang timbul daripada rawatan kimoterapi. Pudina merangsang mengeluarkan peluh, oleh itu ia menyekat demam apabila seseorang itu dijangkiti selsema. Rasa sejuk dan menyegarkan daripada pudina membantu memelihara pemikiran yang jelas dan tetap fokus

HALIA  :  Masyarakat Cina telah menggunakan halia lebih dari 2000 tahun. Halia merangsang rembesan enzim Salvia untuk pencernaan makanan. Melegakan ketidakselesaan perut dan usus, period, loya dan mual angin ketika mengandung, selepas melahirkan anak (semasa pantang). Laporan penyelidikan awal merumuskan bahawahalia adalah berkesan dalam merawat / mencegah masalah kesakitan ketika dalam perjalanan / pengembaraan

POKOK ADAS  (fennal) :   Orang2 Eropah mengambil biji Adas selepas makan untuk menghilangkan kembung perut, melegakan sakit perut, melegakan gejala flu juga dapat membantu dalam masalah alergi pada saluran usus
  
CEKUR MANIS (anise)  :    Digunakan oleh orang2 Mesir purba. Ia melegakan masalah pencernaan dan gejala kesakitan haid, batuk dan kahak. Merangsang rembesan jus gastrik untuk pencernaan , menahan kulat yang menyebabkan penyakit kulit yang biasa ; melegakan haba dimusim panas dan lembap, memberi peredaran tenaga di dalam badan dan lembut pada perut.


CADANGAN  :


Membantu penghadaman  >>  Ambil 3 biji selepas makan

Mencuci usus dan perut  >>  Larutkan 3biji PAPPERMINT GINGER PLUS dan 10 biji Alfalfa di dalam air panas suam untuk diminum

Merawat sakit atau masalah gastrik, nausea, batuk  >>  Ambil 3-5 biji dilarutkan dalam air panas menjadi teh herba

Kelegaan tekak, batuk, sendawa  >>  Hisap 2 biji

sumber: ayusihatanggun

Share:
Post a Comment